ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΤΡΕΔΕΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙΜΑ

2015-03-27 17:56

Στο μαγευτικό τοπίο του Σουλιμά γιορτάστηκε χθες η 194η επέτειος της εξέγερσης και ορκωμοσίας των Ντρέδων. Με την θέα από το Σουλιμά να σου κόβει την ανάσα πλήθος κόσμου , επίσημοι και απλοί πολίτες ήταν εκεί για να τιμήσουν τους  Ντρέδες . Μια τέτοια μέρα γεμίζουμε από εθνική υπερηφάνεια και θυμόμαστε ότι είμαστε απόγονοι αγωνιστών που πάλεψαν για την ελευθερία τους.

Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας στον αύλειο χώρο της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Δημήτριου: στον ίδιο χώρο που ορκίστηκαν και οι οπλαρχηγοί της περιοχής με όλα τα παλικάρια τους, υπό τον ιερέα Δημήτριο Παπατσώρη για ελευθερία ή θάνατο, πριν σηκώσουν την σημαία της επανάστασης και πάρουν στα χέρια τους τα καριοφίλια.
Ακολούθησε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από φουστανελοφόρους μαθητές, και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών από επισήμους  αλλά και από μαθητές από το Λύκειο και Γυμνάσιο Δωρίου καθώς και από τον εκπρόσωπο της οικογένειας Παπατσώρη, Αλέξανδρος Παπατσώρης.

Ο Αλέξανδρος Παπατσώρης  όπως κάθε χρόνο, παρέδωσε τα χρηματικά έπαθλα στους μαθητές που αρίστευσαν: για το λύκειο στην Ασπασία Γκότση και για το γυμνάσιο στον Δημήτρη Ζιώργα.
Ποιήματα απήγγειλαν μαθητές από σχολεία του Δωρίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η λαογράφος και συγγραφέας Γαρυφαλλιά Κατσαμπάνη-Τσαγκάρη, που αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων και έκλεισε με μια πρόταση για την επαναφορά της ονομασίας του Ανω Δωρίου σε Σουλιμά.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην κ.Αγγελική Θεοχάρη πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Άνω Δωρίου, στον σύλλογο Άνω Δωριτών για την άρτια οργάνωση του εορτασμού της επετείου, αλλά και στους μικρούς και μεγάλους χορευτές του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου γυναικών Δωρίου που παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό χορευτικό πρόγραμμα. Ύστερα όλοι γλέντησαν «σουλιμαίικα»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA